DAG 92

Joepie, het is terug T-shirt time. Dit is geleden van Buenos Aires dat we nog hebben kunnen rondlopen  in zomerse spullen. Je hoort ons absoluut niet klagen. Laat de zon maar komen want in Bolivië en iets minder in Peru verwachten we in de bergen -15°C. Of we dit in een tent kunnen uitzitten is af te wachten. We zien wel!

Eén ding begint ons danig tegen te steken tijdens onze reis. Men vraagt ons steeds of we Duitsers zijn. Naast onze bloedgroep staat op de zijkant van onze Landrover de Belgische vlag. Hun vergissing is begrijpelijk gezien de Duitse nationale vlag dezelfde kleuren draagt als de onze maar horizontale strepen heeft.. Het feit dat we dan ook nog beiden blond zijn helpt ook niet. Telkens moeten we de situatie rechttrekken en uitleggen dat we Belgen zijn. Somos de Belgica!!!!!! No Alemán.  Het gaat er nog van komen dat we het met viltstift in grote letters op de auto gaan schrijven of op ons voorhoofd. We willen absoluut niet doorgaan voor Duitsers.

We rijden, goed uitgerust, Valparaíso binnen en worden onmiddellijk aangenaam verrast door de kunstzinnige graffiti die overal op de muren van de huizen te zien is. Prachtige kunstwerkjes die de toch wat grauwe, grote stad sfeervol inkleuren.  Het verkeer is intens en zoals veel van de Zuid-Amerikaanse steden heeft men nooit gedacht aan voldoende parkeerplaats. Hoe we ook keren of draaien, het lukt ons in eerste instantie niet, tot we een klein straatje indraaien. Bingo!  Voor de neus van enkele clochards vinden we een gaatje. We willen de auto afsluiten maar onze aandacht wordt getrokken door een vrouw met een fel oranje vestje die in de aanpalende straat de geparkeerde auto’s bewaakt. We mogen op de hoek staan en ze zal onze Landrover goed in de gaten houden. Super!  Hoe lang we wegblijven? Twee uurtjes! Ok.

We slenteren voorzien van film- en fotomateriaal de stad in. Onze aandacht wordt onmiddellijk getrokken door de prachtige graffiti die als een kleurvol palet de stad bedekt. Nog nooit gezien! We slenteren door de smalle steile straatjes en fotograferen er op los. Sommige muren en gevels zijn échte kunstwerken die we absoluut met jullie willen delen. We krijgen er niet genoeg van en dwalen uren door de gezellige straatjes. Na vijf uur(!) komen we terug aan onze parkeerplaats. De dame in oranje is er nog, is zowaar ongerust geweest en staat met een stok(!) naast onze auto. Ze legt uit dat iedereen foto’s wilde nemen en ze duidelijk moest maken : “fotograferen ok , aankomen niet”, de stok als doorslaand argument gebruikend. Wat een madam zeg! We nemen dankbaar afscheid van haar, stoppen wat geld toe voor haar inzet en wuiven elkaar dag. Mooi toch!

Het is ondertussen al na 19h00 wanneer we de stad terug uitrijden op zoek naar een slaapplaats. Enkele kilometers verder stoppen we achteraan een benzinestation en zien een Toyota Landcruiser staan met Zwitserse nummerplaat. De man staat voorover gebogen te sleutelen onder de geopende motorkap (hoe kan het ook anders met Toyota!). We maken kennis en het blijkt een symphatiek Zwitsers jong koppel te zijn op weg van… Alaska naar Ushuaia. Wow, onze eerste echte roadtrippers. We zetten onze stoeltjes bij elkaar, trekken het bier open en praten een gezellig gat in de koude nacht.

Afgelegde afstand        98 km
Totale afstand       22794 km

Zet cursor op foto en klik < of > voor vorige of volgende