DAG 90

Sewell Mining Town.

Georganiseerde daguitstap.

Sewell is ontegensprekelijk een belangrijke bladzijde uit de Chileense mijngescheidenis. Een Amerikaanse ingenieur William Braden ontdekte in het begin van de 20ste eeuw de aanwezigheid van koper en startte voor de ontginning een onderneming ” The
Braden Copper Company. Om de ontginning te kunnen starten diende alles opgebouwd te worden: wegen, machines, infrastructuur… zelfs treinwagons dienden te worden gemaakt, een kortere versie dan de gebruikelijke, omwille van de korte bochten in de bergen. Omstreeks 1905 telden Sewell, slechts enkele honderden inwoners. Naargelang de mijn in de loop der jaren meer en meer werd geëxploiteerd groeide het inwoneraantal tot 15000. Niettegenstaande het harde werk waren de werkomstandigheden goed. De arbeiders kregen een verdienstelijk loon, gratis huisvesting voor vrouw en kinderen, opleiding, scholen, ziekenhuizen enz… Het mijndorpje groeide uit tot een echte mijnstad met cinemazaal, bowling( de eerste in Chili), social club, winkels. Echter na overname door de overheid, eerst 51% daarna volledig begon omstreeks 1967 de bewoning van het mijnstadje in de bergen terug te lopen. Vandaag is er nog slechts weinig bewoning en wonen de meeste mijnarbeiders in de naburige dorpjes.
We bezoeken met een uitstekende gidse het nu verlaten stadje van weleer, gebouwd tegen de steile flanken van de besneeuwde bergen, ons onderdompelend in een tijd van toen. Aan de hand van een klein museum, de nog bestaande gebouwen, sommigen nog in hun oorspronkelijke staat anderen gerestaureerd, en prachtige foto’s kunnen we ons perfect inbeelden hoe het toen allemaal was.
In 2006 verklaarde Unesco Sewell tot cultureel erfgoed.

Afgelegde afstand       81 km
Totale afstand       22472 km