DAG 88

Onze laatste uren op Paaseiland en zonder scooter wandelen we naar het verhuurbedrijf. We krijgen onmiddellijk een andere en mogen deze de ganse dag nog gratis gebruiken. Mooi zo en fijn opgevangen.

In de voormiddag bezoeken we het lokaal museum, wat ons wat meer leert over het ontstaan en de vroegere bewoners van Paaseiland. Ons vers brommertje is echt onze luxe geworden en we rijden ermee naar Ana Kai Tangata, hier bezoeken we een grot met rotstekeningen.

Paaseiland is niet alleen de unieke Moai beelden maar is ook een intens eilandje met een prachtig uitzicht over de Stille Oceaan.
We willen ook eens stilletjes genieten van dit alles en zetten ons op een bankje aan de kust. Rechts van ons de surfers en links van ons een oude man die in wetsuit en snorkel een net uitzet aan de opening van het minihaventje. Een open vissersboot legt aan  met twee uit de kluiten gewassen baracudavissen. We halen in de buurt een ijsje en kijken naar het dagelijks leven dat zich afspeelt op zo’n eiland. Een zeeschildpad zwemt traag tussen de gemeerde veelkleurige bootjes. We wandelen wat rond en genieten van de sfeer en de lachende eilandbewoners. Het leven moet hier blijkbaar zorgeloos zijn. In de late namiddag brengen we ons vervoermiddel terug en wandelen naar de hostel om te pakken.

Om 20h00 worden we opgehaald en drie kilometer verder afgezet op het vliegveld. Onze vlucht vertrekt om 23h00 en is stipt op tijd. Voor we opstijgen wordt ons via de intercom meegedeeld dat een onschadelijke(?) insecticide in de cabine zal gespoten worden.Enige seconden later horen we een langgerekte sjuiiiiis en worden we beneveld. Nooit meegemaakt maar toch grappig. Bij het opstijgen en wanneer de weinige verlichting van het eilandje wegdeemstert in de donkerte van de Stille Oceaan bedenk ik me hoe gelukkig we ons kunnen prijzen dit nu te hebben mogen meemaken, zó ver van ons eigen België en met de wetenschap dat wellicht een tweede bezoek er nooit meer zal zijn.

Easter Island definitely one of the highlights of our roadtrip Ushuaia – Alaska.