DAG 175

Bogotá heeft ons genekt met zijn chaotisch en onwaarschijnlijk tijdrovend verkeer en we rijden verder naar Medellín, vroegere thuishaven van de beruchte drugsbaron Pablo Escobar. Voor de tour naar zijn woning en een mogelijk gesprek met de broer zijn we te laat. Het zit ons niet echt mee. De stad echter is mooi. Ingesloten tussen bergen ligt Medellín uitgestrekt tegen de flanken van de groene heuvels, te schitteren onder een felle zon. Mooi versierd voor Kerstmis ademt het een heel andere sfeer uit dan deze van het rauwe Bogotà.

We schieten goed op en het moet ook want de ferry vertrekt donderdag in Cartagena. Plots wordt het fel mistig en de zichtbaarheid wordt letterlijk nul. We zien amper enkele meters de vóór de auto. Daarbij komen weer de bergen en heuvels die ontzettend veel vragen van onze remmen. Ik tracht zoveel mogelijk op de motor te remmen maar de hellingen dalen soms zó fel dat dit niet altijd haalbaar is. We besluiten ook nu in het donker te rijden ondanks de risico’s. We moeten absoluut de ferry halen. De wegen zijn niet verlicht en voetgangers zijn moeilijk te zien. Voorzichtig rijden we verder doch Colombianen denken zeven levens te hebben. Ternauwernood kunnen we een man ontwijken die in volslagen duisternis langs de weg zijn wiel vervangt zonder enige markering dan ook. Vrachtwagens die defect langs de weg staan maken een vuurtje van hout op de rijbaan om andere bestuurders te verwittigen.

We rijden door de kleine dorpjes waar het écht leeft. Kosten nog moeite worden gespaard om de bouwvallige huisjes rijkelijk te versieren met kerstlichtjes. Overal schalt muziek uit boxen en zitten de mensen gezellig te keuvelen voor hun deur. De sfeer spat er zó af. De hitte is intens en voelt klammig aan. We zweten dan ook ontzettend en moeten soms met natte broeken en T-shirts uit de auto. Aan een tankstation houden we halt. Het is al laat, nog steeds zinderend warm, zelfs zó warm dat de beestjes uit de lucht in ons drinken vallen.
Smakelijk!

Afgelegde afstand      395 km
Totale afstand        37480 km